DOWNLOAD ARTIKEL OM FORMSTEN

Gamle formsten får nyt liv på Guldagergaard 4. august 2010 ”Det skal være den smukkeste kirke i København!” Sådan sagde brygger Jakobsen da han bestilte Jesuskirken i Valby. Her 120 år efter er kirken stadig imponerende, men nogle af de mange specialsten trænger til en udskiftning. Manden, der kan gøre det, findes på det keramiske center Guldagergaard.
Richard Saaby Richard Saaby er værksteds-leder på Guldagergaard – International Ceramic Research Center i Skælskør. Han er uddannet keramiker og har bl.a. undervist i model- og formarbejde i 20 år. Guldagergaard - er et keramisk videns- og formidlingscenter. Keramikere fra hele verden ansøger om arbejdsophold og professionel sparring her. Centeret råder over nordens største koncentration af professionelle keramiske faciliteter. Billeder Disse billeder er taget af Guldagergaards kommuni-kationsmedarbejder Katrine Villadsen. De kan fremsendes i højere opløsning og flere billeder kan fremskaffes hvis det ønskes. Hvis bedre billeder ønskes har vi endvidere kontakt til en professionel fotograf, men I er naturligvis også velkomne til at besøge os.
To fluer med et smæk I jagten på den rigtige farve opdagede Richard noget uventet, der skulle vise sig at være en fordel. For at opnå en ligeså mørk rød som de originale sten, brændte han leret ved lidt højere temperatur, end de originale sten fik da de blev lavet. Her opdagede han, at den høje temperatur havde den gode sideeffekt, at stenene blev hårdere og mindre porøse. Dermed opnåede han sten, som han mener er ekstra holdbare. Testen på Teknologisk Institut vil snart vise, om han har ret! Nye og gamle sten i skøn forening I gamle dage – ja, det er altså kun ca. 120 år siden – blev stenene meget forskellige i produktionen. Selvom de nye sten bestemt ikke er ens, så er de dog mere ensartede end de originale. Så hvordan passer de sammen nu? Det problem løser sig helt af sig selv. Det er nemlig ikke hele områder i murene der skal restaureres, men derimod enkelte sten rundt omkring. På den måde bliver de nye sten blandet godt ind mellem de gamle. Processen Processen foregår i korte træk ved, at den originale sten først bliver målt meget nøjagtigt op. Derefter sættes denne data ind i et tegneprogram, så Richard kan justere stenen op og ned virtuelt i forhold til de reelle proportioner. Ud fra tegningerne kan han lave modeller af originalstenen i forskellige størrelser, som han så laver sine forme efter. Nu kan han producere kopier af originalstenen i forskellige størrelser og derved afprøve hvordan forskellige brændinger virker på stenene. Efter brænding kan han sammenligne stenene med den originale for derved at finde ud af, hvilken størrelse og type brænding der giver det resultat, der ligger absolut mest op ad originalen. Her tæller parametre som størrelse, farve og tekstur. Glasurprøver Test af svindprocent.